GAZETECİ ŞANIVAR’DAN ROTARY ÜYELERİNE
SPOR-OLİMPİZM VE MEDYA KONFERANSI
ŞANIVAR: “AİLE BÜYÜKLERİ SPOR YAPARAK
ÇOCUKLARINA MODEL OLMALI”
“OLİMPİYATLAR HİÇBİR DÖNEMDE İSLAM
ÜLKELERİNDE YAPILMADI”
“Olimpiyatlara 5 Kez Aday Olduk Siyasi
Nedenlerle Kaybettik”
Türkiye Milli Olimpiyat Komitesi (TMOK) Üyesi, gazeteci-yazar Ramazan Şanıvar Adana TepebağRotary Kulübü üyelerine SPOR-OLİMPİZM ve MEDYA konusunda verdiği konferansta toplum olarak spor bilinci ve kültürünün halen yerleşmediğinden yakındı.
Şanıvar, Türkmen Riverside Otel’de gerçekleştiği sunumunda aile büyüklerinin spor yaparak çocuklarına rol model olmaları gerektiğinin altını çizerek, “Toplumda spor okulu ve ders notlarını olumsuz etkiler düşüncesi var. Bu tamamen yanlış. Çocuklar gerginlik ve streslerini spor yoluyla giderirler. Arkadaş çevresi genişler, kendine güven gelir, emsallerine göre daha sağlıklı olurlar” dedi.
Antik olimpiyatlarla, modern olimpiyatları karşılaştıran Şanıvar, her ikisin de Yunanistan’da yapıldığına dikkat çekerek, modern olimpiyatların 100.yılının ABD’nin Atlanta Kenti’nde gerçekleştirildiğini, sporun zirvesi sayılan ve 4 yılda bir yapılan Atlanta Olimpiyatları’nı gazeteci olarak izlediğini söyledi. Şanıvar; rekortmen halterci Naim Süleymanoğlu’nun Seul ve Barcelona’nın ardından üçüncü altın madalyayı Atlanta’da kazandığını, Hamza Yerlikaya’nın ise asrın güreşçisi seçildiğini dile getirdi.
-OLİMPİYAT DÜZENLEYECEK KONUMA GELDİK-
Olimpiyatlarda en fazla madalyanın güreş ve halterde kazanıldığını ifade eden Şanıvar, son yıllarda kadınlar voleybol, boks, cimnastik, okçuluk, karate vetaekvondo gibi dallarda da madalya kazanılmaya başlandığını belirterek konuşmasını şöyle sürdürdü:
“Olimpiyatlar hiçbir dönemde müslüman bir ülkede yapılmadı. Türkiye 5 kez aday oldu. Tamamen siyasi nedenlerle sürekli kaybetti. Eski ezikliğimiz bitti. Çağdaş olimpik tesisler, bilimsel antrenmanlar, olimpik sporcuların sayısının artması, yabancı federasyonlarda dil bilen yöneticilerin sayısının artması bizlerin olimpiyat düzenleme konumuna geldiğini gösteriyor. Bireysel sporların yanı sıra kadınlar voleybol gibi takım sporlarında da kendimizi hissettirmeye başladık.”
-YÜKSEK ALTIN ÖDÜLLERİ DOPİNGİ ÖZENDİRİYOR-
Son 20-30 yılda doping kullanımının çok artığını, bunun sporun ruhu ve ahlakına aykırı olduğunu belirten Şanıvar, “Altın madalya kazanan sporcuya spor bakanlığı ve genel müdürlüğü bin adet Cumhuriyet altını veriyor. Bu doping yapıcı maddeler kullanılmasını özendiriyor. Antik olimpiyatlarda dereceye giren sporculara zeytin dalından yapılan taç takılırdı. Doping yaptıkları gerekçesiyle birçok Türk sporcunun ödülleri geri alındı ve spor ailesi arasında küçük düştüler. İyi beslenme ve dinlenme, bilimsel antrenman yaparak da madalya kazanılır” diye konuştu.
-SERİM: “ŞANIVAR’IN BİLGİLERİNDEN ÇOK YARARLANDIK”
Adana TepebağRotary Kulübü Dönem Başkanı Veteriner-Hekim İbrahim Serhan Serim, her ayın belirli günlerinde konusunda uzman kişilerin öncülüğünde konferanslar verilmesini sağladıklarını, özellikle eğitim ve sağlık konusunda ihtiyaç sahiplerine katkı sağladıklarını, bunu artırarak ve yaygınlaştırarak sürdürdüklerini kaydetti.
Dönem Başkanı Serhan Serim ve Bölge guvernörü Aycan Aktürk, konuşmacı Ramazan Şanıvar’a teşekkür belgesi sundular. Şanıvar da; Türkiye Milli Olimpiyat Komitesi’nin rozetini Serhan Serim’e taktı.