Haftasonu merkezi Bursa olan Anadolu Gazetecileri ve Spor Yazarları Derneği’nin 13. Olağan Büyük Kongresi Ericek Gölü kıyısındaki Gürsu Adrenalin Park’ta gerçekleşti.
Doğanın kucağındaki bu tesis için öncelikle Gürsu Belediye Başkanı Mustafa Işık’a teşekkür etmek gerekir. Zira kentin hengamesinden uzak sadece doğanın muhteşem melodisiyle zihni dinginleştiren bir alan oluşturulmuş vatandaşa…Ve hizmet kalitesine göre fiyatların da oldukça uygun olduğunu söyleyebilirim.

Ayrıca hemen yakınlarında yine hizmete sunduğu hayvan rehabilitasyon merkezi de sokaktaki canlar için gerek barınma gerek sağlık hizmetleri anlamında sıcacık bir yuva olmuş. Bu arada sahiplenmek isteyenler için de gerekli kriterleri taşıdıklarına onay verilirse bu imkanı sunduklarını da belirtelim.

Kongre 2 günlük bir organizasyonla gerçekleşirken; Akdeniz, İç Anadolu, Karadeniz ve Doğu Anadolu gibi ülkemizin farklı bölgelerinden dernek yönetim kademelerindeki gazeteci dostlarımızı ağırlamak oldukça keyifliydi. Ve ülkemizin farklı kültürlerinin zenginliği, o zenginliğin mimarı güzel insanlarla sohbet etmek, fikir alışverişinde bulunmak ve bir kez daha iyi ki de ben bu cennet vatanın bir ferdiyim diyebilmek…

Kongrede alınan mühim kararlardan biri derneğin federasyona dönüştürme kararının alınmasıydı. Ve bu doğrultuda federasyon başkanlığına da oy birliği ile Genel Başkan İbrahim Erdoğan seçilirken, konuşmasında fazla dile getirilmeyen önemli detaylara yer verdi:

“Türk basınının özellikle basın özgürlüğü açısından evrensel standartların çok gerisinde olduğu bir gerçektir. Bu durum demokrasilerdeki en önemli denetim mekanizmalarından biri olan medyanın; yasama, yürütme ve yargıdan sonra 4. güç olma işlevini ortadan kaldırmıştır. Medya mutlaka asıl işlevine rücu ettirilmelidir.
Gizli ya da açık sansür basın özgürlüğüne en ağır darbedir ve bu durum; maalesef son yıllarda ülkemiz medyasının adeta kabusu olmuştur. Bu tür yaklaşım içeren uygulamalardan kaçınılacak tedbirler alınmalıdır.

Türkiye açısından hayati önem taşıyan bu süreçte medyanın kullandığı dil önemlidir. Şiddeti teşvik etmeyen, yargısız infaz yapmayan, haysiyet cellatlığına soyunmayan, terörü ve her türlü savaşı asla özendirmeyen, tam tersine insanları ayrıştırmayan, ötekileştirmeyen, dini, dili, ırkı, rengi ne olursa olsun, evrensel insani değerleri esas olan barış dili tercih edilmeli ve basın bu yönde teşvik edilmelidir.
Türkiye’de en kolay yapılan iş medya işidir. İsteyen herkes bir mevkute beyannamesi ile gazete, dergi veya herhangi bir süreli yayın çıkartabilmektedir. İnternet haberciliğinde veya dijital medya sektöründe durum daha vahimdir; herhangi bir koşul ya da kriter aranmadan, dileyen herkes ne yazık ki ‘sözde gazetecilik’ faaliyeti yürütebilmektedir.

Medyanın içinde bulunduğu bu sancılı süreç, gazetecilik mesleğinin etik değerlerini ve kamusal işlevini ortadan kaldırmakta; kalemini tehdit ve şantaj için kullanan sahte gazetecilerle, toplum için mesleğini zor şartlarda icra etmeye çalışan gerçek gazetecileri aynı kefeye koymaktadır.
Mutlaka yeni bir gazetecilik tarifi yapılmalı, çağa uygun kriterler ve kurallar içeren yasası ile birlikte; meslek odası yapılanmasını da kapsayacak biçimde, mesleğin yeniden yapılandırılması sağlanmalıdır. Gazeteciliğin yeniden kamu yararı gözeten bir faaliyete dönüştürülmesi; içinde bulunduğumuz çarpık sistemin değişmesi için zorunludur.”

Erdoğan’ın sözleri aslında medyanın ve gazeteciliğin içinde bulunduğu durumu oldukça iyi özetliyordu.
Keza gazetecilik mesleğinin daha objektif daha cesur ve daha donanımlı olması demek bir ülkenin dış dünyaya karşıda demokrasiye olan tutumu, değeri anlamında da önemli bir kriterdir.
Tabii ki şu ayrıntıyı da belirtmek gerek; vatandaşın ekonomik sıkıntılarını, gelir adaletsizliğini halkın sesi olmak adına kaleme alan gerçek gazetecilerin birçoğunun durumunun çok daha vahim olduğunu söylemeliyim.

Hatta bu durumun gelecekte gazetecilik mesleğinin tercih edilmesini riske atacağı, mevcut durumda gidişatın sözde gazetecilik adı altında birilerinin sözcülüğü, danışmanlığı şeklinde bir yola doğru gitmesi de endişe vericidir.
Evet, işte tam da bu doğrultuda kurulduğu günden bugüne etik değerler ışığında gerçek, samimi ve gazeteciliğin olması gerektiği gibi icra edilmesi amacıyla kurulan Anadolu Gazetecileri ve Spor Yazarları Derneği federasyon olma kararıyla, ülke genelindeki güçlü gazeteci üye kadrosuyla gerek halkın doğru haber alma hakkı gerek gazetecilerin emek haklarını gözeterek özgürce mesleklerini yapmaları adına mücadelesine artık çok daha sağlam adımlarla devam edecek…

Bu arada gelen konuklarımızı ağırlama noktasında Gürsu Belediyesi ve Osmangazi Belediyesinin katkıları ve Gürsu Belediye Başkanı Mustafa Işık ve Osmangazi Belediye Başkan Yardımcısı Mutlu Esendemir’in konukları ayrıca misafir etmesi de oldukça değerli, Bursamız ve dernek adına da gurur vericiydi.
Zira her ne kadar kongre amaçlı bir organizasyon olsa da,farklı bölgelerden gelen değerli gazeteci dostlarımızla istişare etmek, bütünsel bir mozaik oluşturma ve Bursa’nın tanıtımı amacı da taşıyordu.

Ve parti ismi gözetmeksizin hangi siyasi partiden olursa olsun yöneticisi oldukları kent yararına çaba sarfeden ve temsil anlamında ortak paydada buluşabilen tüm belediyeler her daim takdiri, teşekkürü de fazlasıyla hak eder. Bizlerde hem saygıdeğer belediye başkanlarımıza hem de değerli konuklarımıza sevgilerimizi sunuyor teşekkür ediyoruz… #agsyd #gürsuadrenalinpark Gürsu Belediyesi @osmangazibelediyesi Erkan Aydin Mutlu Esendemir