Demirspor Ligin en dinamik en yıpratıcı ve atletik takımına karşı oynadı .Bu gerçekten yola çıkarak ilk yarı eleştiri yapmanın gereksiz olduğunu düşünüyorum. Çünkü Fb ligde neredeyse her takıma bu baskıyı yapabilecek kapasitede bir rakip.
Montella maç öncesi Fb nin şuursuzca önde baskı yapacağını düşünerek ,önceki maçlarla aynı formatta yani iki hızlı kanat ve takıma yeni katılan pivot santrafor ile başladı.Fakat rakip düşünüldüğü gibi arkada büyük boşluklar vererek plansız hücum etmeyince kanat organizasyonları da defans arkasına atılmaya çalışılan toplar da işlerlik kazanmadı.Buna rağmen birkaç tehlikeli olmaya aday pozisyon kötü pas kalitesi nedeni ile başlamadan bitti.
Özellikle Onyekuru’ya süratli Ferdi ve devamlı ona desteğe gelen Arauo ikili sıkıştırması ile oynama şansı verilmedi.Demirspor sahasından çıkarken merkezde topu alacak oyuncularda hep baskı altındaydı.Bunlar göz önüne alındığında ilk yarı skoru da bence çok doğaldı.Samet’e ayrı parantez açmak istiyorum.Geçen seneki Trabzonspor maçı gibi konsantrasyon sorunu yaşadı.Butür maçlara mental hazırlığını sorgulamalı bence.
Peki ikinci yarı ne değişti.Fb 3.golü de bulduğunda futbolun en temel kuralı işlemeye başladı.Artık kendimizi yormadan 2.bölgede bekleyerek maçı bitirelim mantığı ve buna eklenen fiziksel düşüş,topun ADS ye geçmesine sebep oldu.ADS de zaten top kendinde iken de etkili olabilen bir oyuncu grubuna sahip olduğundan ataklar gelmeye başladı.Jesusun iki merkez ortasahayı Arauo ve Zajc kenara alması özellikle Onyekuru’ya alan bulma imkanı tanıdı .Biranda maç ADS ye gelmeye başladı.
Fakat maçın başında görüldüğü üzere hazır olmayan Zyuba yerine ikinci yarı Assambalonga arkasında Bjarnasson gibi sırtı dönük ortasahaya kadar gelip top alabilen 2.bölgede sayısal üstünlüğü sağlayabilecek oyuncularla başlanabilirdi.
Zaten bu topun sende kalması fikrinin doğruluğu Akintola Yusuf Sarı değişikliği ile de görüldü.Çizgiye yaslanıp dripling yapmayı bekleyen kanat hücumcu yerine merkeze daha yakın oyuna katılan özellikli hücumcularla ikinci yarıya başlamak daha doğru olacaktı.
Son bir Detayı da atlamadan geçemeyeceğim.Bu 3’lü defans dünyada neredeyse kalburüstü tüm hocaların bazen devamlı bazen yarı zamanlı oynattıkları bir diziliş.Futbol kamuoyumuzda lütfen bu sisteme önyargılarını kırsınlar.Fb de ilk yarı bu dizilişin faydasını fazlasıyla gördü.Hücum ederken geride 3 bazen 2 stoper bırakarak ortasahada 2 yada 3 oyuncu daha fazla olabilmek,savunma yaparken ise kanat beklerinin defans hattına gelmesi ile 5 li hatta Arauo nunu da katılımıyla 6 lı bir tandem oluşturmak araya atılan toplarda ve rakibe alan vermemek adına çok başarılı idi.ADS de oyun içinde bu dizilişe geçebilmeliydi Böylece ikinci yarıdaki gibi oyun kontrolünü ele alarak daha etkili olabilirdi diye düşünüyorum.
Ezcümle bu maç ve skor çok doğal Fb ligde tüm takımları bu duruma düşürebilecek atlatizm,dinamizm ve kadro çeşitliliğine sahip bir takım.ADS yoluna kaldığı yerden devam edecektir.

Zafer Kâzım ÜNVER


Adana Demirspor 1 Boluspor 6
Adana Demirspor’a FIFA’dan bir darbe daha
Adana Demirspor, Yine Kaybetti
Sancak, Akgül, Göleli Eserlerinizle Gurur Duyabilirsiniz!
Adana Demispor, Yine Kaybetti: 4-0
Bir garip hikaye…
Adana Demirspor, sahasında mağlup:2-4