KALEME VURULAN PRANGA, TOPLUMU KÖR, SAĞIR VE DİLSİZ YAPAR!
Değerli Basın ve Medya Emekçisi Dostlarımız;
Bugün 10 Ocak…
Biliyoruz ki bugün gazetecilere güzellemeler yapma günü…
Yine tanık olacağız ki;
Bugün gazetecilerin sırtlarının sıvazlandığı, gururlarının okşandığı, kahvaltıların, yemeklerin verildiği, günün anısına sevimli promosyon çeşitlerinin dağıtıldığı ve biraz da gazeteciliğin ne kadar kutsal bir meslek olduğunun sıkça konuşulacağı bir gün…
Ama aslında bugün; hakkını vererek icra edilmesi neredeyse olanaksız hale getirilen gazeteciliğin ruhuna fatiha okutulduğu, mesleğini kamu yararı gözeterek yapma gayretinde olan gazetecilerin kalemlerinin adeta prangaya vurulduğunun dile getirildiği bir gün …
Bu yüzdendir ki bugün, sırtımıza ne kadar ‘aslansın kaplansın’ diye vurulursa vurulsun; içinde bulunduğumuz vahim tablonun bizler için ve mesleğimiz için neyi ifade ettiğine vurgu yapmanın, çok daha önemli olduğunu düşünüyoruz.
Dünyada ve özellikle de ülkemizde gazetecilik geride biraktigimiz 2024 yılında da tarihinin en zorlu dönemlerinden birini yaşadı.
Karşımızda öylesine hazin bir rapor var ki, meslektaşlarımıza gerçekten ‘ört ki ölem’ durumlarını hissettiriyor.
Türkiye basın özgürlüğü konusunda dünyada 180 ülke arasında 158. sıraya gerilemiş durumda.
Bu utanç verici tablo, halkın haber alma hakkını yok sayan, gazetecileri susturmayı ve korkutmayı amaçlayan sistematik bir baskının sonucudur.
Düşünebiliyor musunuz?
Bu ülkede 2024 yılında, haberleri, yorumları ve sosyal medya paylaşımları nedeniyle gazeteciler tam 720 kez hâkim karşısına çıkarıldı.
74 gazeteci gözaltına alındı ve 14 gazeteci tutuklandı. 35 gazeteci hakkında da yeni davalar açıldı ve gazetecilik mesleği, bir tehdit unsuru olarak görülmeye devam edildi.
Buna ek olarak, Anadolu basını ekonomik sıkıntılarla mücadele ederken, Basın İlan Kurumu’nun baskıları altında birleşmeye veya kapanmaya zorlandı.
O nedenle de 2024 yılında birçok yerel gazete yayın hayatına son vermek zorunda kaldı.
Sosyal medya platformlarına getirilen erişim engelleri, eleştirel haberlerin ve paylaşımların sansürlenmesi, RTÜK’ün taraflı cezaları ve kamu yayıncılığında tarafsızlığın hiçe sayılması, basın özgürlüğüne olan saldırıların sadece birkaç örneği oldu.
2024 yılı boyunca Instagram ve diğer sosyal medya platformlarına erişim engellemeleri uygulandı, kamuoyunun doğru bilgiye ulaşması engellendi.
Öte yandan, kamu kurumlarındaki yolsuzluk, usulsüzlük ve istismar haberlerine yönelik erişim engelleri, şeffaflıktan ne denli uzak olunduğunu bir kez daha gösterdi.
Gazetecilik mesleği, yalnızca baskılarla değil, aynı zamanda ağır ekonomik koşullarla da mücadele etmek zorunda bırakıldı.
Gazetecilerin gelir düzeyi insani yaşam standartlarının çok gerisinde kaldı.
Anadolu basını ayakta kalmakta zorlanırken, gazeteciler hem maddi hem de manevi olarak büyük zorluklar yaşadılar.
Bugün, halkın doğru bilgiye ulaşmasını engellemeye yönelik baskılar, Türkiye’nin demokratik geleceğine de ciddi bir tehdit oluşturmaktadır.
Halbuki basın özgürlüğü, yalnızca gazetecilerin değil, tüm toplumun haber alma hakkını ilgilendiren yaşamsal bir gerekliliktir.
Demokratik bir toplumda gazeteciler, özgürce mesleklerini icra edebilmeli, halkın sesi olabilmeli ve gerçeği korkusuzca duyurabilmelidirler.
Anadolu Gazeteciler ve Spor Yazarları Derneği olarak, yönetenleri; bir kez daha basın özgürlüğüne yönelik baskılardan vazgeçmeye, gazetecilerin ifade ve çalışma özgürlüğünü korumaya çağırıyoruz.
Gazetecilik suç değildir, gazeteciler susturulmamalıdır. Gazeteciler susarsa toplumlar kör, sağır ve dilsiz olurlar.
Bu nedenlerle;
Halkın haber alma hakkı için mücadele eden tüm meslektaşlarımızın yanında olduğumuzu belirtiyor, baskılara boyun eğmeden, özveriyle görevlerini yapan tüm kader arkadaşlarımızı selamlıyoruz.
10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günü’nde, gazetecilerin hak ettiği insani yaşam koşullarına kavuştuğu, özgür ve demokratik bir Türkiye özlemimizi yineliyoruz.
Basın özgürlüğü, demokrasinin teminatıdır. Hep birlikte bu mücadeleyi sürdüreceğiz. Saygılarımızla,
Anadolu Gazeteciler ve Spor Yazarları Derneği Genel Merkez Yönetim Kurulu